Wednesday, May 10, 2017

Bagaimana Cara Scammer Membuat Kerja Penipuan



SKIM CEPAT KAYA
 [Nasihat Saya Supaya Masyarakat Jangan Tertipu Dengan Skim Cepat Kaya]

Saya dapat info ini bagaimana ‘scammer’ ini membuat kerja. Andaikan saya adalah ‘scammer’:

1. Saya mempunyai modal cash sebanyak RM100,000. Saya buka satu syarikat/skim yang ada tawar 3 pakej pelaburan kepada orang ramai:

A. Gold - RM400
B. Platinium - RM4,000
C. Diamond - RM40,000

2. Untuk early stage bukan mudah untuk menarik pelabur, stage pertama adalah strategy untuk menjadi 'trusted'. Pada permulaan ramai orang ragu-ragu dan takut ditipu tapi nak tahu. Kebanyakan orang ramai yang suka mencuba akan letakkan pakej yang paling minima iaitu Gold - RM400. Pakej Gold ini dijanjikan akan dibayar RM100 sebulan selama 3 bulan, dan pelaburan ini akan matang pada bulan ke-4, dan mereka mempunyai pilihan untuk mendapat RM800 (keuntungan) dan pakej akan segera ditamatkan. Contohnya 1000 orang masuk, total collection yang saya dapat adalah sebanyak RM400,000. Duit ini cukup digunakan untuk membayar habuan bulanan pelabur selama 4 bulan. Duit modal Saya RM100,000 digunakan untuk membayar sebahagian kecil mereka yang stop pada bulan ke 4. Kalau 100 orang stop saya kena keluar RM800 x 100 = RM80,000. Apa ada hal keluar sikit modal saya, janji saya dapatkan trusted mereka. Tengok nanti bagaimana saya ‘makan' duit mereka balik.

3. Psikologi emosi dimainkan waktu ini dimana pelabur akan menjadi tamak sebab dengan hanya menunggu lagi 5 bulan mereka akan mendapat RM3600 disamping RM100 bulanan. Kebanyakan mereka tidak akan stop pada bulan ke 4 tersebut kerana mereka menanti habuan yang lebih lumayan di hadapan. Maka mereka mengambil pilihan teruskan habuan bulanan RM100.

4. Pada bulan keempat tersebut pelabur-pelabur sudah termakan 'trusted' dengan dana tersebut disamping sebahagian kecil yang stop dan dapat RM800 tersebut menjadi bukti kononnya skim itu adalah sangat-sangat 'trusted'.

5. Waktu ini kepercayaan terhadap skim ini akan menebal. Maka berbondong-bondonglah diajak keluarga, rakan office, sahabat handai, orang kampung melabur bersama kerana taksub dengan keyakinan tersebut. Diajak joint venture, kumpul modal ramai-ramai dan melabur.

6. Make it short. Contoh 1000 orang tadi yang sangat yakin dan dipukau dengan 'Trusted Scheme' upgrade kepada pakej Diamond - RM40,000. Duit tu mungkin dari joint venture, kumpul duit orang, personal loan, jual harta, pinjam 'Along'. RM40,000 x 1000 = RM40,000,000.

7. Senangnya saya nak dapatkan RM40,000,000 (Rm40 juta!) dengan hanya membayar nilai lakonan 'Trusted'. Bila dah dapat duit, masa ni saya dah boleh istihar macam-macam kepada pelabur-pelabur saya. Paling senang kena rompak, kena tipu atau pecah amanah (tuduh jer sesiapa dalam syarikat dan jadikan kambing hitam). Dan saya tak mampu pulangkan modal pelaburan tersebut kepada pelabur pelabur. Untuk meredakan amarah pelabur saya, saya minta tempoh 6 bulan untuk selesaikan & recovery, cukup 6 bulan Saya minta extent Lagi 6 bulan. Lama-lama mereka putus harap dan pasrah duit mereka telah hangus (disini saya akan mainkan sentimen agama sikit seperti rezeki itu Allah yang tentukan). Mereka akan lupa hari demi hari.

Jika anda rasa penulisan ini memberi kesedaran dan manfaat kepada anda, haruslah di “kongsikan” bersama orang lain agar ianya tersebar luas dan dapat manfaat bersama. Dipersilakan SHARE & TAG RAKAN ANDA di ruangan di bawah. Moga Allah merahmati perjuangan kita.

Credit penulisan diatas kepada :
anti-scammers @ Khairul Ezuwan (key)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trick Penipuan Lepas Tangan (baca sampai habis)
========================================

1.Saya mempunyai Satu program untuk menyekam duit orang ramai . Saya buka Satu Company yang bernama ABC Global Resources.

2.Contoh trick ini saya menggunakan platform binaan rumah. Selepas membuka company, Saya mula merancang untuk menyekam orang ramai. Teknik yang paling berkesan adalah saya menggunakan lorong orang-orang yang berpengaruh supaya penipuan yang saya hendak lakukan nampak TRUSTED. Saya malas nak cerita panjang bagaimana step yang saya lakukan sehingga orang-orang berpengaruh ini menjadi Kambing Hitam saya. Mereka pon tertipu dengan kelicikan saya. Saya pula tak akan banyak menonjolkan diri, Saya akan menggunakan agen-agen yang Saya lantik.

3.Dipendekkan cerita, seramai 100 orang telah terpedaya dengan rancangan syaitan saya. Saya kelabukan mata mereka dengan membina rumah Banglo RM40,000 sahaja untuk keluasan 1500 Kaki persegi. Saya pandai ambil kesempatan dari masalah orang ramai atas masalah harga rumah yang mahal. 100 x RM40,000 = RM4,000,000 berjaya saya collect. Saya buat sebuah rumah cantik-cantik dengan kos RM200,000 sebagai rumah contoh, bila nampak bukti tersebut, 100 orang mangsa lagi saya Dapat kutip RM4,000,000. Waktu ini saya dilabelkan sebagai sangat trusted.

4.Kemudian saya pilih pula 10 tapak rumah, saya hantarkan beberapa Pallet batu bata besi & pasir setiap rumah Bagi menunjukkan seolah-olah progress sedang berlaku. Modal sikit jer ni tapi hasilnya lumayan. Dari 10 tapak ni saya pilih dua tapak untuk dijalankan progress oleh pekerja-pekerja kontrak yang saya upah. Dari situ orang nampak saya lebih-lebih lagi TRUSTED.

5.Bila lobang saya mula nak pecah Sebab duit dah habis saya enjoy. Saya buka pula company baru, ABC Global Sdn Bhd . Dari sini akan muncul entiti lain bukan saya dihadapan. Namun dia menggunakan platform rumah yang saya pernah buat sebagai Bukti progress, macam biasa , kami akan gunakan orang-orang berpengaruh. Launching company pon dah cukup untuk nampakkan Kami sangat-sangat trusted. Lebih lumayan , Kami dapat sauk lagi 200 unit . Masa ni harga Kami boleh mahalkan sikit jadi RM60,000, maklumlah dah sangat trusted kan. RM60,000 x 200 unit = RM12,000,000. Waktu ni Kami akan All out sapu mana yang Patut, tak kesah la duit booking, duit deposit.

6.Dari duit yang lebih banyak aku collect, aku boleh jalankan sedikit progress company pertama aku supaya orang kelabu mata nampak progress terus berjalan walaupon lembab gila. Tapi waktu ni aku sukar sikit sebab ada partner in crime yang lain terpaksa aku ajak bersama. Dah aku penyangak, diorang pon penyamun. Tapi still ok , duit free beb, kena kongsi-kongsi la sesama penyangak.

7.Selepas tu Kami create la drama kami ni bergaduh, Salah menyalah. Aku pon keluar dari jadi Pengarah ABC Global Sdn Bhd. Oleh kerana nama company hampir sama, aku berjaya pindahkan tanggungjawab project first aku yang guna resources kepada yang Sdn Bhd Sebab diorang ingat sama. Tapi jilage aku lupa partner aku tu pon penyamun, Dah la guna platform pertama aku nak menipu, dia pon pandai tolak semula kepada company pertama aku untuk mereka yang beli dengan pada projek pertama dulu . Kononnya dia nak bertanggungjawab atas yang projek yang bayar under company Sdn Bhd sahaja. Haha, aku tau kau nak buat apa, kau minta tempoh 3 bulan, kau pon akan buat sama macam aku buat ni.

8.Tapi aku sure dah ada plan B, macam biasa KAMBING HITAM. Aku akan jual company pertama aku pada orang lain yang merupakan budak aku atau aku lantik jer dia sebagai Pengarah Urusan. (Syarikat Sole Proprietor ada Pengarah Urusan ke?arghh lantaklah) ni sure bayar mahal punya. Budak yang aku ambil untuk ambil alih company aku ni mesti la kaki pembelit juga. Asal bayar dia Jalan jer, nama dia pon memang sure dah busuk, alang-alang busuk asal dapat duit, jadi bangkai pon dia sanggup. Haha. Sekarang aku dah tak perlu bertanggungjawab, lagi pon diorang bukan nampak sangat dulu kelibat aku. Haha. Sekarang semua masalah, menjawab aku serahkan pada budak aku ni. Dia tak perlu risau sebab orang takkan belasah dia sebab dia seperti orang yang akan memperbetulkan keadaan, acah-acah reorganise. Budak aku ni pon tak perlu nak risau sebab tindakan undang-undang takkan dikenakan. Sekarang ni mangsa-mangsa jadi confuse dengan belitan yang aku buat.

9.Mangsa-mangsa nak ambil tindakan undang-undang? Mahkamah ? Silap besar!!! Lawyer pon aku dah beli , agreement yang aku suruh lawyer tu draft akan selamatkan aku dari tindakan undang-undang. Kahkahkah. Macam biasalah perjanjian berat sebelah, clause refund pon takde. Sesetengah lawyer sekarang pon asal masyuk, kerja jalan. 'Bisnis Beb'. Aku Terus boleh Enjoy !!!!!

10.Sekarang aku cuma takut Kalau muka Aku Viral jer, pastu trick aku ni ada orang baca. Itu Jilage!! Tak boleh keluar rumah aku nanti kang.
-KEY-
(sumber fb Khairul Ezuwan)

No comments: