Tuesday, February 23, 2016

Upgrade unifi 5mbps ke 30mbps


Sebulan lepas call TM untuk upgrade perkhidmatan unifi 5mbps kepada 30mbps. Mula melanggan unifi semenjak September 2011 dan sehingga kini dan sangat berpuas hati dengan perkhidmatan langganan serta service after sales.




Selepas sebulan mendaftar menggunakan 5mbps terus upgrade ke 10mbps dan terikat kontrak selama 2 tahun. Selepas tempoh tersebut downgrade ke 5mbps kembali pada tahun 2013 (selepas tamat tempoh kontrak tiada apa-apa penalti di kenakan untuk downgrade.

Sekiranya mana-mana yang berhajat untuk membuat downgrade elok membaca entri Panduan Upgrade / Downgrade Pakej Unifi serta entri Tempoh Jaminan (Warranty) Set Top Box (STB) Unifi. Walaubagaimanapun kejadian tersebut berlaku ketika itu dan kemungkinan syarat-syarat serta peraturan kini telah berubah mengikut kesesuaian masa kini. Untuk lebih lanjut boleh berhubung terus dengan TM. 

Januari 2016 setelah tamat tempoh kontrak beberapa bulan lepas, sekali lagi aku upgrade ke 30mbps. Dengan pengalaman yang pernah terkena sebelum ini aku bertanyakan dengan lebih terperinci mengenai tempoh kontrak baru, tempoh jaminan baru bagi alat-alat seperti BTU, STB, Router, dan lain-lain. Apabila daftar untuk upgrade ke 30mbps maka aku akan mendapat tempoh jaminan tambahan selama setahun lagi.


Ini bermakna aku akan dapat tukar STB baru aku yang telah lama rosak. Sekiranya telah tamat tempoh jaminan, harga untuk STB baru adalah berharga ratus-ratusan. STB adalah hypptv box untuk tengok channel unifi di tv. Bagi proses pertukaran STB ini, aku sangat berpuas hati. Call untuk membuat aduan pada petang jumaat sekitar jam 5.40pm dan pada jam 11am hari sabtu, juruteknik telah datang untuk menukar set STB yang baru. 


Untuk makluman STB baru yang menggunakan sistem operasi android sangat berguna bagi mereka yang suka godek-godek jenis tak retis duduk diam nak mencari sesuatu yang baru dan lebih berguna. Tutorial sangat bersepah di youtube dan gunakan kaedah google.... "how to"

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai unifi boleh terus klik link sini.

Tuesday, February 02, 2016

Cara Untuk Mejimatkan Bateri Telefon Pintar Android Anda

Semalam ada terbaca satu perkongsian artikel di laman amanz.my iaitu "Nyahpasang Aplikasi Facebook Untuk Peranti Android Lebih Pantas & Bertahan Lebih Lama."

Mengikut artikel tersebut mengatakan pemasangan aplikasi facebook menyebabkan telefon jenis android akan menyebabkan perlahan dan penggunaan bateri yang tinggi disebabkan aplikasi tersebut sentiasa berjalan walaupun ketika tidak digunakan.




Hari ini aku mencuba sendiri dengan membuang aplikasi tersebut di telefon semenjak pagi tadi setelah bateri di caj penuh sebelumnya. Dan sememangnya terbukti, sehingga  ke saat ini bateri tersebut masih tinggal pada kadar 60% yang mana pada hari kebiasaannya cuma berbaki antara 30 - 40%.

Faktor ini mungkin juga di sebabkan kekerapan aku tidak "on" telefon untuk melihat notifikasi dan saling berbalas komen berbanding hari biasa kecuali untuk melihat mesej di aplikasi WhatsApp sahaja.

Semoga entri ini dapat menjawab persoalan blogger AdaChenta yang bertanya tentang kehilangan seketika aku di laman facebook yang mana akaun tersebut juga aku deactivate untuk sepanjang tempoh ujian bateri ini berjalan. Terima kasih juga kerana prihatin.

Tips Ke Kedai Makan Yang Telah Viral


 gambar ini di rakam pada petang ahad lepas - mungkin lain kali rezeki kami (gambar contoh)


JANGAN PERGI PADA WAKTU PUNCAK.
Admin pernah terkena...bila pergi makan sedap, tapi bila pergi waktu puncak RASE DAH MACAM HAMPEH. Bila pelanggan terlalu ramai, kualiti makanan terlepas pandang. heeee

BOOKING SEBELUM DATANG.
Kebanyakkan kedai yang di viral selalunya tidak mempunyai ruang & fasiliti yang mencukupi ketika waktu puncak jika terlalu ramai pelanggan yang datang. So jika anda booking awal tidaklah anda tergesa-gesa atau menunggu terlalu lama untuk dapat tempat duduk. Silap2 terus balik je nanti.

Kesimpulannya
Apa-apa pun yang terjadi, anda tidak boleh salahkan mereka 100% kerana mereka pun insan biasa seperti kita yang kadang-kadang melakukan kesalahan & cuba memperbaiki untuk hasil yang lebih baik. Tegurlah secara berhemah & beri mereka input2 positif untuk perbaiki apa yang kurang. Paham-pahamlah, jika terlalu ramai sampai tak cukup tangan yang ceria pun boleh menjadi marah terutama pelanggan & peniaga.

Apa yang penting, kita kena support mereka supaya lebih ramai lagi rakyat malaysia berniaga di Malaysia ini. Yang untung pun KITA JUGA sebab bila ramai yang berniaga, KITA ADA BANYAK PILIHAN MAKANAN & SILAP2 DAPAT HARGA YANG LEBIH MURAH DARI YANG BIASA KITA DAPAT.

Harapan admin, 1 hari nanti Malaysia akan jadi destinasi makanan terkenal seperti negara lain. Jangan terkejut jika pelancong asing datang ke Malaysia ini semata-mata ingin merasai keenakkan & kepelbagaian makanan di Malaysia ini. Insyallah... Amin

* tips ini di perolehi melalui perkongsian di facebook Malaysia Food Channel.