Friday, April 17, 2015

Find My Phone - Locate Your Missing Android

gambar ciluk dari blog amanz


Abaikan tajuk dalam english sebab tak tahu nak terjemah macam mana dalam bahasa melayu yang tepat. Dalam bahasa kampungnya, jika anda terlupa di mana letaknya telefon anda (faktor usia mungkin?) atau anak anda yang berusia 2-3 tahun bermain sorok-sorok dan di letaknya dalam peti ais atau bekas simpan beras, tutorial ini mungkin amat berguna untuk santapan anda.

Terlalu mudah iaitu menggunakan khidmat pakcik google, hanya taip keyword "find my phone".Tunggu sehingga keluar seperti gambar di atas (pencarian mungkin mengambil masa beberapa saat).

Dengan menekan "Ring" dengan pantasnya telefon anda akan berbunyi dan akan memudahkan pencarian telefon kesayangan anda dengan rasa riang dan gembira tanpa tekanan akibat gst.  Jika tak jumpa juga maka bolehlah berkunjung ke kedai telefon yang berhampiran seberapa segera bagi mengelakkan kemurungan yang berpanjangan.

Oh yer....pastikan sign in terlebih dahulu dengan menggunakan akaun yang sama pada peranti android anda.


3 comments:

Norma NML said...

senang la mcm tu..thx for sharing

Kakzakie said...

Heee.... kakak baru tahu bila baca ini tau. Terima kasih:)

alya said...

ADA JUGA TERNAMPAK APLIKASI INI DLM GOOGLE PLAY... TAPI BELUM PERNAH TRY.. INI RUPANYA FUNGSI APP FIND MY PHONE... APA PUN SALAM KENAL.. SAYA FOLLOW BLOG INI..