Wednesday, November 19, 2014

Mohon Cuti Melalui App Android MyHRMIS

Hujung-hujung tahun ni dah menjadi kebiasaan untuk mengisi SKT di HRMIS. Maka terpampanglah di bahagian bawah hujung sebelah kanan pelusuk dunia tertera mengenai satu aplikasi atas talian MyHRMIS Cuti. Buat masa ini, aplikasi ini di sediakan untuk smartphone yang menggunakan sistem android sahaja. 



Mungkin selepas ini dah semakin senang untuk untuk membuat semakan baki cuti, status cuti dan juga permohonan cuti atas talian bagi kakitangan kerajaan.


Sunday, November 09, 2014

Menukar Alat Kawalan Jauh Astro Secara Percuma


Sebelum nie, serius aku tak tahu pun bila alat kawalan jauh astro ni rosak (tidak berfungsi) ianya boleh di tukar ganti secara percuma. Pernah la beli ganti (yang tak original kut) kat atas Jusco dengan harga RM20 tapi tak sampai sebulan pun guna dah tak berfungsi. 

Ada call ke customer service tempohari untuk bertanyakan lokasi jika nak membeli alat kawalan jauh nie, dan aku di maklumkan ada beberapa tempat iaitu di Cheras dan Mid Valley Megamall. 



Haaa...ini lah lokasi kedai astro Mid Valley Megamall yang aku pergi. Lokasi di bahagian Centre Court, Tingkat 2 bernombor S-050. Kali pertama pergi, di sapa oleh staff perempuan yang berbaris di depan pintu tu untuk bertanyakan perkhidmatan yang aku perlukan. Yezzaaaa.... aku di maklumkan, jika aku membawa alat kawalan jauh yang lama, aku boleh dapat tukar alat baru secara percuma. Jika nak membeli, harga RM30 akan di caj ke dalam bil yang berikutnya.

Haaaa.....nampaknya customer service itu ari tak bagi tau pun boleh di tukar secara percuma dengan syarat membawa alat kawalan yang lama. Mentang-mentanglah aku tanya kat mana lokasi nak membeli kan? Memang dia betul dan aku tak boleh salahkan dia. Hihihihi..... terpaksalah pergi kali kedua. Nak menjimatkan kos.... merempit jer ngan motor.




Pergi seawal pagi untuk berurusan sememangnya menyenangkan. Maklumlah orang belum ramai lagi, urusan dapat diselesaikan dalam lingkungan masa tak sampai 5 minit pun. Siap...