Sunday, March 06, 2011

Hati-Hati Message Palsu Dari "Maybank"

Email sebegini telah di ketahui umum pun. Tetapi aku sengaja nak buat entri juga. Bagi yang sudah mengetahui, anggaplah sebagai peringatan dan bagi yang belum mengetahui, berhati-hatilah kerana email ini sebenarnya adalah palsu. Di nasihati agar terus delete atau report spam.

Aku tak berani pulak nak tekan butang merah tuh, sebab tak nak ambik risiko. Kepada yang membuat kerja tak berfaedah ini, baik la korang kutip besi buruk kerana itu adalah lebih mulia daripada dok buat kerja menipu begini.




Dear Customers,

We detected irregular activity on your Maybank2u account on 04/03/2011. For your protection, you must update your details before you can continue using your online banking. Please visit the maybank website in this message and validate your details on our new server.

As a result, we require you to confirm and verify your account information by Clicking Here and completing the confirmation process.

P.S. The Link in this message will expire within 24 hours. TAC will be required during update.

Thank you,
Malayan Banking Berhad (Maybank)

16 comments:

Izan Ishak said...

salam kenal dari izan...

mmg byl sgt email camni dlm inbox. cara termudah delete terus! sblm ni ada baca kat belog mamazharfan, adik dia lesap terus 5k gara2 klik email camni. da je org nak dpt duit cara camni kan~

sarah-najwan said...

akak salu gak dpt emel ni..masuk spam...terus didlete..

penipu ni mmg xdok keje..taunyer nk amik pitis oghe dgn jale mudoh ajo..tak halal wehhh..

eelobor said...

salam juga buat izan & terima kasih kerana sudi singgah dan memberi komen.

selepas jer saya posting link pasal ni kat facebook, terus tak boleh bukak facebook saya. tengah pening pikir apa kaitan lak dengan facebook nih

rosmina samin said...

sib baik tak guna MBB ^^ tapi trimas for information =)

Citarasa Rinduan said...

THANKS BEB kongsi info

mujur aku aktif BSN...maybank jauh ooo

mama cute said...

mmg kerap kawan2 dok pesan pasal mmb nih... takut gak... tp ni je cara senang nak byr bil kan.... minta dijauhkan la....

eelobor said...

sarah-najwan: hehehe, kalu jupo nga ore lagu tu, tlg kim sale nyepak kor dio des... hihihihi

rosmina samin: utk peringatan bersama...

ayu CR: sama jer beb, CIMB ker, BSN ker atau apa2 perbankan internet, ada orang yang bijak pandai cuba memanipulasikan portal halaman web tersebut....

mama cute: nak guna online tak salah dan safety, cuma berhati2 jika dapat email sebegitu kerana link yang di sediakan sebenarnya alamat di tempat lain. bukan bank yang asal.

*∽ IZAN ∽* said...

susah nak caya cooperate communication thru e-mail ni. mmg confirm fraud

eelobor said...

izan: memang soheh lagi nyata...

ckLah said...

Macam-macam cara bijak pandai menipu sekarang ya...Betul tu, kita berhati-hatilah.

ieda said...

banyak terjadi mcm nie kan .. akak kalau dpt di msg box email x layan jer .. :)

azieazah said...

Ntah-ntah orang Maybank sendiri pun tak tau pasal mesej ni...:)

Sharinginfoz said...

mengarut betul diaorang ni

kakchik@ella said...

salam eelobor,

byk kali dah kc singgah tp tak penah brpeluang bagi komen. ari ni baru ok.

dunia skrg mcm2 penipuan ada, kan. Makin canggih .. makin ternoda dunia.

relevan said...

Kome ada dapat..delete terus saja..

azzey said...

mmg takut nak baca email2 cam gini..