Monday, February 21, 2011

Mengeluarkan Mani Diluar Rahim

Pagi tadi ada jenguk2 kat facebook Dr.MAZA dan tertarik dengan satu tajuk iaitu Mengeluarkan Mani Di Luar Rahim dan apakah hukumnya. Adakah ianya di katakan membunuh anak tanpa senyap atau juga di samakan dengan pil perancang zaman sekarang.

Perbuatan mengeluarkan air mani diluar rahim ketika melakukan persetubuhan dinamakan ‘azal. Adakah ianya di bolehkan atau haram mengikut pandangan islam sama2 kita menimba ilmu pengetahuan. Bagi yang sudah mengetahui anggaplah sebagai sebagai pengukuhan dan bagi yang belum mengetahui, ianya satu kelebihan jika membaca.

Berikut adalah soalan yang telah ditanya.

Saya dan suami saya merancang keluarga dengan kaedah mengeluarkan air mani di luar rahim. Apakah ini tidak dianggap menolak kurniaan Allah, atau membunuh benih yang boleh menjadi anak?.

Untuk mengetahui jawapan dan kupasan oleh Dr.MAZA boleh la klik di sini.

15 comments:

sarah-najwan said...

tq krn info..hehe

Cikgu Den said...

tambah pengetahuan...

Cikgu Den said...

tambah pengetahuan...

Kakzakie said...

Kakak rasa kalau suami-isteri sama-sama bersetuju ianya tidak menjadi kesalahan. Tapi makruhlah..... macam juga family planning dgn makan pil. Wallahu'alam....

Amy Syaquena said...

Good info satu perkongsian yang sangat bagus..thanks bro..

Sharinginfoz said...

thanks for sharing bro

sawn said...

erti kata lain.. apa-apa yang berkait dengan family planning ni makruh ler.

sahromnasrudin said...

assalamualaikum...

kne tanya Dr Daddy Ziyyad nie..beliau lebih pakar mengenai hal perubatan...

relevan said...

Merancang keluarga gini..

eelobor said...

Wa'alaikumussalam Tuan Sahrom,

Boleh bagi link dia tak?

wahida said...

eh, kebetulan lak, n3 kita lebih kurang sama hari ni...

Hanis MY said...

terima kasih berkongsi... kami pulak dah lama nakkan anak huhu belum ada rezeki...

sahromnasrudin said...

saya tak ingat link dia tapi cube tgk kat kotak komen saya...nick name nya daddy ziyyad...

Citarasa Rinduan said...

aku mmg suka ke blog dr MAZA...

ehem........aku nak bb...so tak wujud persoalan nie....

NM02 said...

tak penah tinggal kat luar semenjak kawin... sayang. hahaha.....